Als herborist vind ik het voor mezelf een groot voordeel dat ik heel wat kennis heb kunnen op doen uit mijn opleiding en tewerkstelling als verpleegkundige. Niet enkel heb ik hier inzichten en ervaringen kunnen verwerven over de werking (fysiologie) van ons lichaam, maar ook over de toepassingsgebieden en werking van klassieke geneesmiddelen. 

Hiernaast blijft het verbazingwekkend om te zien op welke manier 'geneeskrachtige kruiden' kunnen inwerken op ons lichaam. Ook al kunnen geneeskrachtige kruiden geen antwoord bieden op alle diagnoses die er worden gesteld, toch ben ik persoonlijk van mening dat in heel wat gevallen klassieke geneesmiddelen, als eerste hulpmiddel overbodig kunnen zijn. En dat vele bijwerkingen van klassieke geneesmiddelen op deze manier ook kunnen worden vermede,  of dat deze ter ondersteuning kunnen worden ingezet, om klassieke geneesmiddelen af te bouwen. 

Toch is het zeker geen overbodige luxe je te laten bijstaan door een herborist, fytotherapeut, arts of apotheker, wanneer je overweegt om geneeskrachtige kruiden te gaan gebruiken. Immers, waar klassieke geneesmiddelen elkaars werking kunnen beïnvloeden, daar kunnen geneeskrachtige kruiden dit ook. Zij kunnen met elkaar in interactie gaan, maar kunnen ook een klassiek geneesmiddel gaan versterken of net afremmen en zo het gewenste effect niet meer bereiken. ​En bij ernstige aandoeningen ga je zeker ook nog steeds in eerste instantie naar een arts, en overleg je even als je het overweegt om geneeskrachtige kruiden te gaan gebruiken.

DSC_5983.jpg