Jaren later en verschillende opleidingen, waaronder verpleegkunde, achter de rug, had ik nog steeds niet gevonden waarnaar ik op zoek was. Tot ik op een dag bij Syntra Hasselt een advertentie zag voor de opleiding herborist.

Uiteindelijk mocht ik mij na 2 jaar herborist noemen, maar ik volgde nog een aansluitend jaar 'kruidenverwerking' bij, want ik had de smaak volledig te pakken.

En wist ik al snel dat ik mijn 'roeping' had en nog steeds heb gevonden.

 

Uit mijn opleiding als verpleegkundige heb ik heel wat kennis kunnen op doen over de werking (fysiologie) van ons lichaam, maar ook over de werking van klassieke geneesmiddelen. 

Maar hiernaast blijft het verbazingwekkend om te zien op welke manier 'geneeskrachtige kruiden' kunnen inwerken op ons lichaam. Ook al kunnen geneeskrachtige kruiden geen antwoord bieden op alle diagnoses die er worden gesteld, toch ben ik persoonlijk van mening dat in heel wat gevallen klassieke geneesmiddelen, als eerste hulpmiddel overbodig kunnen zijn. En dat vele bijwerkingen van klassieke geneesmiddelen op deze manier ook kunnen worden vermeden. Of dat geneeskrachtige kruiden ter ondersteuning kunnen worden ingezet, om klassieke geneesmiddelen af te bouwen. 

Hiernaast is het zeker geen overbodige luxe je te laten bijstaan door een herboriste, fytotherapeute of arts, wanneer je overweegt om geneeskrachtige kruiden te gaan gebruiken. Immers, waar klassieke geneesmiddelen elkaars werking kunnen beïnvloeden, daar kunnen geneeskrachtige kruiden dit ook. Zij kunnen met elkaar in interactie gaan, maar kunnen ook een klassiek geneesmiddel gaan versterken of net afremmen en zo het gewenste effect niet meer bereiken. ​En bij ernstige aandoeningen ga je zeker ook nog steeds in eerste instantie naar een arts, en overleg je even als je het overweegt om geneeskrachtige kruiden te gaan gebruiken.

DSC_5983.jpg