Kruiden, waarom?

“Nature is my medicine”, een quote van Sara Moss Wolfe …. maar het had evengoed een quote kunnen zijn van één van onze voorouders, en misschien nog wel, onze grootouders. Want zij wisten als geen ander gebruik te maken van de natuur, om te voorzien in hun voeding en om te zorgen voor genezing bij allerlei gezondheidsklachten.

Kruiden

Tijdloze voordelen

Zij hadden ook geen tal van kruidenboeken beschikbaar,  of ondersteuning van wetenschappelijk onderzoeken. Zij gingen voort op hun oerinstinct, stelden er vertrouwen in, en leerden door telkens weer opnieuw te proberen. Wat ongetwijfeld zeker ook wel voor sommigen het levenseinde zal betekent hebben.

 

Maar dankbaar dat wij hen mogen zijn, omdat hier  jaren later en nu nog steeds ‘volksgebruiken’ zijn uit ontstaan.

Sommigen zijn ondertussen in onbruik geraakt, anderen worden dan ook nog tot op de dag van vandaag toegepast.

Een mooi voorbeeldje hiervan is misschien wel een ui. Want als kind plaatste mijn moeder een gepelde ui, in stukken gesneden en mooi op een bordje geplaatst, op mijn nachtkastje naast het bed. Met als doel mij te verlossen van mijn hoestbuien, die mij ‘s nachts wel eens onrustig maakten. Alleen wist ik in die tijd niet hoe die ui er in godsnaam voor kon zorgen dat mijn hoestbuien minder werden. En het zou ook nog even duren voor aleer ik erachter zou komen dat dit geen ‘getover’ van mijn moeder was.

Jaren later en verschillende opleidingen, waaronder verpleegkunde, achter de rug, had ik nog steeds niet gevonden waarnaar ik op zoek was. Tot ik op een dag bij Syntra Hasselt een advertentie zag voor de opleiding herborist.

Uiteindelijk mocht ik mij na 2 jaar herborist noemen, maar ik volgde nog een aansluitend jaar ‘kruidenverwerking’ bij, want ik had de smaak volledig te pakken.

En wist ik al snel dat ik mijn ‘roeping’ had en nog steeds heb gevonden.

Uit mijn opleiding als verpleegkundige heb ik heel wat kennis kunnen op doen over de werking (fysiologie) van ons lichaam, maar ook over de werking van klassieke geneesmiddelen.

Maar hiernaast blijft het verbazingwekkend om te zien op welke manier ‘geneeskrachtige kruiden’ kunnen inwerken op ons lichaam. Ook al kunnen geneeskrachtige kruiden geen antwoord bieden op alle diagnoses die er worden gesteld, toch ben ik persoonlijk van mening dat in heel wat gevallen klassieke geneesmiddelen, als eerste hulpmiddel overbodig kunnen zijn. En dat vele bijwerkingen van klassieke geneesmiddelen op deze manier ook kunnen worden vermeden. Of dat geneeskrachtige kruiden ter ondersteuning kunnen worden ingezet, om klassieke geneesmiddelen af te bouwen. 

​

Hiernaast is het zeker geen overbodige luxe je te laten bijstaan door een herboriste, fytotherapeute of arts, wanneer je overweegt om geneeskrachtige kruiden te gaan gebruiken. Immers, waar klassieke geneesmiddelen elkaars werking kunnen beïnvloeden, daar kunnen geneeskrachtige kruiden dit ook. Zij kunnen met elkaar in interactie gaan, maar kunnen ook een klassiek geneesmiddel gaan versterken of net afremmen en zo het gewenste effect niet meer bereiken. ​En bij ernstige aandoeningen ga je zeker ook nog steeds in eerste instantie naar een arts, en overleg je even als je het overweegt om geneeskrachtige kruiden te gaan gebruiken.

Winkelwagen
Scroll naar boven